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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
23/06/2016 |
Data da última atualização: |
01/06/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GODOY, C. V.; SEIXAS, C. D. S.; SOARES, R. M.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; MEYER, M. C.; COSTAMILAN, L. M. |
Afiliação: |
CLAUDIA VIEIRA GODOY, CNPSO; CLAUDINE DINALI SANTOS SEIXAS, CNPSO; RAFAEL MOREIRA SOARES, CNPSO; FRANCISMAR CORREA MARCELINO GUIMARÃES, CNPSO; MAURICIO CONRADO MEYER, CNPSO; LEILA MARIA COSTAMILAN, CNPT. |
Título: |
Asian soybean rust in Brazil: past, present, and future. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 5, p. 407-421, maio 2016. |
ISSN: |
1678-3921 |
DOI: |
10.1590/S0100-204X2016000500002 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: Asian soybean rust, caused by the fungus Phakopsora pachyrhizi, is the most severe disease of the crop and can cause yield losses of up to 90%. The disease was first reported in Brazil in 2001. Epidemics of the disease are common in the country, where the fungus can survive year?round. Regulatory measures to reduce the inoculum between seasons and avoid late-season soybean have been adopted to manage the disease. Disease control has relied mainly on chemical control, but a lower sensibility of the fungus to fungicides has been reported in Brazil. Major?resistance genes have been mapped and incorporated into the cultivars. With the reduced efficacy of the fungicides, the adoption of integrated measures to control the disease will be important for the sustainability of the crop. This review presents the main changes in the soybean crop system caused by the introduction of the fungus in Brazil, the current management strategies adopted to avoid losses, and the new trends that, together with biotechnological strategies, can improve management in the future. RESUMO: A ferrugem?asiática da soja, causada pelo fungo Phakopsora pachyrhizi, é a doença mais severa da cultura e pode causar perdas de produtividade de até 90%. A doença foi relatada pela primeira vez no Brasil em 2001. Epidemias da doença são comuns no País, onde o fungo pode sobreviver durante todo o ano. Medidas regulatórias para reduzir o inóculo entre safras e evitar a semeadura tardia de soja têm sido adotadas para manejar a doença. O controle da doença tem se baseado principalmente no controle químico, mas uma menor sensibilidade do fungo aos fungicidas tem sido relatada no Brasil. Genes de resistência têm sido mapeados e incorporados às cultivares. Por causa da redução da eficiência dos fungicidas, a adoção de medidas integradas para o controle da doença será importante para a sustentabilidade da cultura. Este artigo de revisão apresenta as principais mudanças no sistema de produção da soja causadas pela introdução do fungo no Brasil, as medidas de controle atualmente usadas para evitar perdas, e as novas tendências que, juntas com estratégias biotecnológicas, podem melhorar o manejo da doença no futuro. MenosABSTRACT: Asian soybean rust, caused by the fungus Phakopsora pachyrhizi, is the most severe disease of the crop and can cause yield losses of up to 90%. The disease was first reported in Brazil in 2001. Epidemics of the disease are common in the country, where the fungus can survive year?round. Regulatory measures to reduce the inoculum between seasons and avoid late-season soybean have been adopted to manage the disease. Disease control has relied mainly on chemical control, but a lower sensibility of the fungus to fungicides has been reported in Brazil. Major?resistance genes have been mapped and incorporated into the cultivars. With the reduced efficacy of the fungicides, the adoption of integrated measures to control the disease will be important for the sustainability of the crop. This review presents the main changes in the soybean crop system caused by the introduction of the fungus in Brazil, the current management strategies adopted to avoid losses, and the new trends that, together with biotechnological strategies, can improve management in the future. RESUMO: A ferrugem?asiática da soja, causada pelo fungo Phakopsora pachyrhizi, é a doença mais severa da cultura e pode causar perdas de produtividade de até 90%. A doença foi relatada pela primeira vez no Brasil em 2001. Epidemias da doença são comuns no País, onde o fungo pode sobreviver durante todo o ano. Medidas regulatórias para reduzir o inóculo entre safras e evitar a semeadura tardia de soja têm sido adotad... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Biotecnologia; Controle químico; Doença de planta; Ferrugem; Fungo; Glycine Max; Manejo; Perda; Phakopsora Pachyrhizi; Resistência genética; Soja. |
Thesaurus Nal: |
Administrative management; Biotechnology; Chemical control; Genetic resistance; Plant diseases and disorders; Soybean rust; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/144728/1/Asian-soybean-rust-in-Brazil...-2016.pdf
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Marc: |
LEADER 03413naa a2200421 a 4500 001 2047793 005 2017-06-01 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-3921 024 7 $a10.1590/S0100-204X2016000500002$2DOI 100 1 $aGODOY, C. V. 245 $aAsian soybean rust in Brazil$bpast, present, and future. 260 $c2016 520 $aABSTRACT: Asian soybean rust, caused by the fungus Phakopsora pachyrhizi, is the most severe disease of the crop and can cause yield losses of up to 90%. The disease was first reported in Brazil in 2001. Epidemics of the disease are common in the country, where the fungus can survive year?round. Regulatory measures to reduce the inoculum between seasons and avoid late-season soybean have been adopted to manage the disease. Disease control has relied mainly on chemical control, but a lower sensibility of the fungus to fungicides has been reported in Brazil. Major?resistance genes have been mapped and incorporated into the cultivars. With the reduced efficacy of the fungicides, the adoption of integrated measures to control the disease will be important for the sustainability of the crop. This review presents the main changes in the soybean crop system caused by the introduction of the fungus in Brazil, the current management strategies adopted to avoid losses, and the new trends that, together with biotechnological strategies, can improve management in the future. RESUMO: A ferrugem?asiática da soja, causada pelo fungo Phakopsora pachyrhizi, é a doença mais severa da cultura e pode causar perdas de produtividade de até 90%. A doença foi relatada pela primeira vez no Brasil em 2001. Epidemias da doença são comuns no País, onde o fungo pode sobreviver durante todo o ano. Medidas regulatórias para reduzir o inóculo entre safras e evitar a semeadura tardia de soja têm sido adotadas para manejar a doença. O controle da doença tem se baseado principalmente no controle químico, mas uma menor sensibilidade do fungo aos fungicidas tem sido relatada no Brasil. Genes de resistência têm sido mapeados e incorporados às cultivares. Por causa da redução da eficiência dos fungicidas, a adoção de medidas integradas para o controle da doença será importante para a sustentabilidade da cultura. Este artigo de revisão apresenta as principais mudanças no sistema de produção da soja causadas pela introdução do fungo no Brasil, as medidas de controle atualmente usadas para evitar perdas, e as novas tendências que, juntas com estratégias biotecnológicas, podem melhorar o manejo da doença no futuro. 650 $aAdministrative management 650 $aBiotechnology 650 $aChemical control 650 $aGenetic resistance 650 $aPlant diseases and disorders 650 $aSoybean rust 650 $aSoybeans 650 $aBiotecnologia 650 $aControle químico 650 $aDoença de planta 650 $aFerrugem 650 $aFungo 650 $aGlycine Max 650 $aManejo 650 $aPerda 650 $aPhakopsora Pachyrhizi 650 $aResistência genética 650 $aSoja 700 1 $aSEIXAS, C. D. S. 700 1 $aSOARES, R. M. 700 1 $aMARCELINO-GUIMARÃES, F. C. 700 1 $aMEYER, M. C. 700 1 $aCOSTAMILAN, L. M. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 51, n. 5, p. 407-421, maio 2016.
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1. | | MALTY, J. dos S.; SIQUEIRA, J. O.; MOREIRA, F. M. de S. Efeitos do glifosato sobre microrganismos simbiotróficos de soja, em meio de cultura e casa de vegetação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 2, p.285-291, fev. 2006 Título em inglês: Effects of glyphosate on soybean symbiotic microorganisms, in culture media and in greenhouse.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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